W upalne dni zrób z nim lemoniadę, a zimą, dolej do herbaty. Świetny smak i moc unikalnych właściwości

Prawo autorskie: sirah / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: sirah / 123RF Zdjęcie Seryjne
Wyjątkowy syrop z kwiatów dostępnych każdemu. Działa wzmacniająco, pomaga w walce z nawracającymi infekcjami, ma mnóstwo witamin i znakomicie smakuje. I co najważniejsze? Taki syrop w kilka chwil zrobimy same.

Sambucus nigra, czyli CZARNY BEZ. Jego kwiaty zbiera się od maja do lipca i jest go w Polsce pod dostatkiem. Już jakiś czas temu dokładnie zbadano tę roślinę, co potwierdziło jej niezwykłość i bogactwo cennych składników: Witaminy, minerały, beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, sód, fosfor, wapń, oraz odrobinę żelaza, cynku, manganu, miedzi, flawonoidy, kwasy fenylowe, garbniki, pektyny... Ufff, jest tego całkiem sporo. A w czym nam może pomóc taki syrop z kwiatów czarnego bzu?

Wzmacnia odporność, oraz błony śluzowe dróg oddechowych. Działa napotnie, antywirusowo, wykrztuśnie. Rozrzedza katar, stabilizuje krwioobieg, uśmierza ból głowy. Działa oczyszczająco, przyspiesza przemianę materii, ogranicza nadmierne odkładanie się tłuszczu w organizmie.

Wciąż niedoceniany w Polsce, ma spore grono zwolenników za granicami naszego kraju, również ze względu na swój dobry smak.
agnieszkamaciag.pl

"Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy sezonowy rarytas nie tylko zdrowotny, ale również kulinarny np. w Anglii, Niemczech czy Austrii. Furorę robi tam syrop z kwiatów czarnego bzu, a kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym to wyrafinowany, wykwintny, piękny i pyszny deser, dostępny tylko przez kilka tygodni w roku."

Jak je zbierać?
Pachnące baldachy muszą być całkowicie rozwinięte i zdrowe, bez mszyc i zanieczyszczeń. Wystarczy je ściąć nożycami ogrodowymi albo nożem. Nie wolno ścinać dużej ilości z jednego krzaka, żeby nie zakłócić naturalnego rozwoju rośliny.
Jak zrobić syrop?
200 g kwiatów czarnego bzu (ok. 35 baldachów)
0,5 kg cukru
0,5 l wody
1 duża cytryna


Nie myć przed suszeniem! Wystarczy rozłożyć je na papierze na kilka godzin (tylko nie na słońcu) i odciąć twarde, gorzkawe łodygi. Następnie należy zagotować wodę z cukrem (aż się rozpuści) i zalać kwiaty. Dodać do syropu sparzoną, pokrojoną cytrynę. Potem przychodzi czas na studzenie, szczelne zamknięcie i dwa dni w lodówce. Następnie wystarczy przecedzić go przez gazę, przelać do butelki i gotowe. Można go również zagotować i pasteryzować.

Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu świetnie się nadaje do rozrabiania z wodą z lodem, cytryną i limonką.

No i mamy idealny, mega zdrowy napój na gorące dni!


Źródło: agnieszkamaciag.pl, greencookies.pl
Trwa ładowanie komentarzy...