Maliny, truskawki, jagody...Po wakacjach za nimi tęsknisz? Zrób zapasy już teraz!

Prawo autorskie: moggara12 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: moggara12 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Gdy przychodzą ciepłe miesiące czekamy na ten moment, gdy na ryneczkach pojawią się polskie, dorodne czereśnie, maliny, morele. Nasze, soczyste pomidory, ogórki i witaminowe bomby - szparagi. Właśnie zimą zaczynamy tęsknić za letnimi smakami. Te marzenia, co niektórzy, rekompensują sobie powidłami, dżemami. Jeśli mają umiejętności, czas albo cudowną mamę, babcie, mają to szczęście kosztować domowych, naturalnych wyrobów, innym niestety pozostają sklepowe propozycje.



Tymczasem często zapominamy, że istnieje bardzo łatwy sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. Kiedy za oknami jesiennie deszcze, albo gdy nadchodzą srogie mrozy, cudownie byłoby móc poprawić sobie samopoczucie i wesprzeć swój układ odpornościowy naturalnymi witaminami w postaci pysznych jagód, czy truskawek. A kawałek prostego, biszkoptowego ciasta z owocami lata w środku zimy? To radość dla wszystkich domowników.

Co zrobić? Recepta jest banalna - zamrozić. I to natychmiast!
Nadchodzi szczyt sezonu na dary natury. Każdy wakacyjny rarytas jest teraz łatwo dostępny, a jego cena, nawet przy dużych ilościach, nie uszczupli zanadto domowego budżetu. I co najważniejsze, teraz owoce są najsmaczniejsze i aż puchną od witamin.
Wioleta
mama Agnieszki i Moniki

"Koperek, natkę pietruszki i oczywiście owoce. Staram się kilka letnich skarbów zamrozić, by mieć zapasy na jesień. Najpierw rozsypuję wszystko na tacce, potem wrzucam do pojemników np. do opakowań po lodach. Najważniejsze, w przypadku ziół, jest to, żeby były dobrze wysuszone, a nie wilgotne. Mrożę nawet szczaw i szpinak, liście pakuję do woreczków. W zasadzie to prawie wszystko staram się zatrzymać na dłużej, ale nie mogę sobie pozwolić na wielkie ilości z powodu braku miejsca w zamrażarce. Moim marzeniem jest gigantyczna lodówa z olbrzymią komorą zamrażarki."

Nasze ulubione, świeże owoce i warzywa można również wrzucać do torebek, wsadzić je do zamrażarki i gotowe. Ważne tylko, żeby to były specjalne woreczki, przeznaczone do głębokiego zamrażania. Nie możemy też zapomnieć o kilku podstawowych zasadach:

- Wybierajmy owoce i warzywa w szczycie sezonu, są najtańsze i najlepsze
- Przed mrożeniem zawsze należy umyć produkty i dokładnie osuszyć, jeśli tego nie zrobimy, po rozmrożeniu utracą swój wyjątkowy smak i będą wodniste
- Zawsze trzeba oberwać szypułki
- Produkty najlepiej mrozić w temperaturze od -18° C do -23° C
- Jeśli nie mamy za dużo miejsca w zamrażarce, zrezygnujmy z pudełek na rzecz torebek.
Bożena
mama Damiana

Mrożę wszystko, co mi daje ogród. Od niedawna mam zamrażarkę szufladową wielkości lodówki, to moje spełnione marzenie. Część warzyw wolę zblanszować, jak np. kalafior, czy brokuły. Truskawki, jeżyny, a czereśnie, nawet z pestkami mrożę. Z letnich pomidorów robię przeciery i koncentraty, to bardzo proste. A taka pomidorowa w środku zimy o smaku naszych, letnich pomidorów - bezcenne. Mam takie zapasy, że przez wszystkie zimne miesiące tylko zaglądam do mojej zamrażarki i już wiem, co zrobię na obiad. "

Nie ma co się oszukiwać, im większa zamrażarka, tym więcej letnich smaków możemy zatrzymać na dłużej. Warto poważnie rozważyć taki zakup, bo to dobra inwestycja dla domowego budżetu i zdrowia całej rodziny. Owoce, warzywa szybko tracą swoją świeżość, a mieć pod ręką takie, bezpiecznie przechowywane, to byłby prawdziwy luksus, no i duża oszczędność.
W niektórych nowoczesnych zamrażarkach technologia chłodzenia została kompaktowo zintegrowana w podstawie urządzenia, co pozwoliło uzyskać o 20% więcej powierzchni do przechowywania żywności. Jest tak w przypadku zamrażarki GNPes 4355 Premium z linii BluPerformance.Co ciekawe, to urządzenie nie musi mieć odstępów od ściany lub mebli kuchennych, co zdecydowanie je wyróżnia. Posiada aż 8 przestronnych szuflad, więc pomieści naprawdę wielkie zapasy. Ponadto wnętrze wyposażono w praktyczne rozwiązanie VarioSpace, które pozwala na uzyskanie większej przestrzeni, nawet dla naprawdę dużych mrożonek.
Zastosowanie technologii NoFrost zapewnia profesjonalną jakość chłodzenia oraz gwarantuje długotrwałą świeżość produktów. Żywność zamrażana jest obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć odprowadzana na zewnątrz. Dzięki temu w zamrażarce nie tworzy się zbędny lód, a produkty nie są oszronione. NoFrost oznacza nigdy więcej uciążliwego rozmrażania!

Ponadto wyposażona została w wielofunkcyjną obsługę elektroniczną z dotykowym panelem. Ekran zintegrowany za drzwiami zamrażarki umożliwia dokładne ustawienie żądanej temperatury. Energooszczędne i przyjazne dla środowiska oświetlenie LED ułatwia szybkie znalezienie potrzebnych produktów. Ponadto urządzenie wyposażono we wskaźnik stanu pracy – z zewnątrz widoczne jest niebieskie światło sygnalizujące, iż urządzenie działa prawidłowo. Zresztą, zobaczcie sami:
Zamrażarka GNPes 4355 Premium z linii BluPerformance ma specjalną powłokę SmartSteel, która doskonale zabezpiecza przed drobnymi zarysowaniami oraz pozwala utrzymać urządzenie w czystości. Zawiasy drzwiowe zostały całkowicie zintegrowane, dzięki czemu nie zaburzają ogólnego wyglądu urządzenia.

I co równie istotne, zamrażarka ta posiada najwyższą klasę energetyczną A+++, a więc została stworzona w trosce o środowisko, co jest jednym z priorytetów marki Liebherr.
W swojej ofercie firma Liebherr posiada również zamrażarkę GN 2323 Comfort, o klasie energetycznej A+, która także zapewnia profesjonalną jakość chłodzenia i komfort przechowywania zapasów. Posiada technologię NoFrost, co eliminuje tworzenie się zbędnego lodu i sprawia, że produkty nie są oszronione, dzięki czemu nie ma potrzeby przeprowadzania uciążliwego rozmrażania. Dodatkowo automatyczna funkcja SuperFrost zapewnia, że mrożenie produktów jest proste - szybko obniża temperaturę do -32°C, tym samym tworzy zimne powietrze wymagane do zachowania witamin w żywności. Natychmiast po całkowitym zamrożeniu, funkcja SuperFrost automatycznie przełącza się do trybu normalnego, oszczędzając energię elektryczną.
Pamiętajmy, że mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców. Dzięki temu, nasze skarby natury, zachowują swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Ponadto, kupując i zamrażając je samodzielnie, możemy być pewni ich pochodzenia oraz jakości, bo sami dokonujemy wyboru tych najlepszych z najlepszych.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...