"Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!" Sprawdź wyniki konkursu

https://www.facebook.com/LowiczSamoNajlepsze/
https://www.facebook.com/LowiczSamoNajlepsze/
Konkurs zakończony! Dziękujemy serdecznie za wszystkie nadesłane zdjęcia i przepisy na zupy pomidorowe. Każda z nich była naprawdę fantastyczna i trudno było wybrać najlepsze przepisy. Po burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzców:


PIERWSZE MIEJSCE:

Przepis Pani May'i Kowalczyk:


POMIDOROWA Z PIEKARNIKA
Składniki:
jabłko
koper włoski
papryka czerwona
mały seler
marchew
ziemniak
cebula
3 ząbki czosnku
Pomidory w puszce Łowicz
oliwa ( do nasmarowania naczynia żaroodpornego i skropienia warzyw)
opcjonalnie :mleczko kokosowe
przyprawy: sól ,pieprz, cynamon, wędzona papryka, chilli, kumin, kolendra, cukier
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić cienko w dowolne kształty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego .Skropić oliwą. Piec w piekarniku do miękkości. Następnie dołożyć pomidory wraz z sokiem i dalej piec pod przykryciem ok.10 min. Po wystudzeniu całość zblendować i przyprawić. Można dodać 2-3 łyżki mleczka kokosowego lub oliwy.
Podawać ze smakiem!
Smacznego!


ZDOBYWCY NAGRÓD DODATKOWYCH:


Przepis Pani Magdaleny Suchan:

Ponieważ jestem na etapie przekonywania dzieci do warzyw, to wybrałam zupę-krem, jako coś w czym te warzywa można "ukryć" i dzięki czemu zjedzą ze smakiem i bez wybrzydzania, że tego czy owego nie lubią. A jak wiadomo nie lubia, nawet jeśli jeszcze nie spróbowały :)

Rosół:
250 g piersi z kurczaka
0,5 kg marchwi
1 mały por
2 małe pietruszki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka papryki ostrej
dwie łyżeczki mieszanki - czosnek niedźwiedzi, czarnuszka i suszona papryka słodka
4 ziarenka ziela angielskiego


By rosół stał się pomidorową:
0,5 kg pomidorów "od rolnika"
passata Łowicz
dwie szczypty cynamonu

By zupa stała się kremem:
ugotowaną zupę miksuję wszystko (w tym kurczaka) i dla ozdoby dodaję ziarna słonecznika i dyni
dla "dorosłych" można doprawić.
i można jeść :)

Produkty na rosół wrzucam do 2l wody i gotuję to chwili kiedy marchew jest miękka (ok 30 min), a woda niedco odparuje. Marchwi dodaję na tyle dużo, by jej słodycz była wyczuwalna w późniejszej pomidorowej.
Następnie dodaję passatę, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz cynamon, dla podbicia smak i gotuję kilka minut.
Zupa zazwyczaj jest gotowana na następny dzień, więc po wystudzeniu, miksuję/blenduję na jednolity krem.
Jeśli zupa miałaby być jedzona tego samego dnia, to można odjąć pomidory (passata da już sama wyrazisty smak pomidorków) i warzywa z mięsem zblendować w fazie "rosołu".
Garnek wystarcza na dwa obiady czteroosobowej rodziny.
Oczywiście tekst - w razie publikacji - będzie wymagał pewnie edytorskiej korekty i ujednolicenia z tekstami pozostałych przepisów.


Przepis Pana Witolda Czaplińskiego:
Witam, oto mój przepis
· kostkę rosołową i litr wody
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 średnie cebule
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 2 – 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
· pieprz, sól, cukier
· 4-6 ząbków czosnku
· bazylię w proszku lub świeża
· 1 ciabatta lub 1/3 bagietki
Przygotować bulion.
Następnie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek ( 2-3 minuty )
Dodać koncentrat pomidorowy - smażyć ok. minuty
dodać pomidory krojone i dusić ok. 10 minut
Przełożyć wszystko do bulionu, dodać bazylię suszoną i zagotować.
Doprawić cukrem, solą i pieprzem według uznania.
Podawać z grzankami lub kaszą. Ja podaję z kaszą owsianą.


Przepis Pana Karola Gliniewicza:
Oto moja propozycja niecodziennej zupy pomidorowej. Przepis powstał z połączenia tradycyjnej polskiej zupy z włoskim przepisem przywiezionym przez moja przyjaciółkę z wakacji.

Bazyliowo czosnkowa polsko włoska zupa pomidorowa.

Składniki
500 ml bulionu warzywnego
3 żabki czosnku
Świeża bazylia
Przecier pomidorowy Łowicz
Bułka ciabatta
Ser mozzarella w małych kulkach
Oliwa z oliwek
Sól pieprz

Na oliwie z oliwek rumienimy czosnek, nast zalewamy bulionem. Po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy sola i pieprzem.
Ciabattę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie tak by powstały chrupiące grzanki.
Bardzo gorąca zupę wlewamy do talerzy i wkładamy kuleczki mozzarelli. Po kilku minutach dodajemy swierzo posiekana bazylię oraz grzanki.
Smacznego!!!


Nagrodzeni otrzymują:

Nagroda główna otrzymuje zamieszczenie zwycięskiego przepisu w limitowanej wersji albumu Łowicz z najlepszymi przepisami na zupy pomidorowe z całej Polski, bon do sklepu DUKA o wartości 100 zł oraz zestaw produktów od Łowicza: przeciery pomidorowe, pomidory w puszce
i passaty.

3 nagrody dodatkowe otrzymują bon do sklepu DUKA o wartości 100 zł i zestaw produktów od Łowicza: przeciery pomidorowe, pomidory w puszce i passaty.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Sponsorem nagród jest firma Łowicz.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu: konkurs@mamadu.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...