Twarz nabiałowa, cukrowa czy glutenowa? Sprawdź, co o twojej diecie zdradza twoja cera

Fot. Pexels / [url=https://www.pexels.com/photo/woman-blue-eyes-deep-89527/]Katii Bishop[/url] / [url=https://www.pexels.com/photo-license/]CC0 License[/url]
Fot. Pexels / Katii Bishop / CC0 License
Skutki nieprawidłowej diety widać gołym okiem i to nie tylko po niedopasowanych ubraniach, ale też po… twarzy. Tak przynajmniej twierdzi Nigma Talib, ekspertka od pielęgnacji skóry i naturoterapii, która wyróżnia 4 typy cery, wskazujące na konkretne błędy żywieniowe. Przekonaj się, co twoja twarz zdradza innym o twojej diecie!

twarz cukrowa
Znaki charakterystyczne: Zmarszczki i plamki pod oczami, krostki na twarzy, zmizerniały wygląd, cienka skóra o szarym zabarwieniu.
Powód: Powodem takiego wyglądu skóry może być nie tylko nadmiar słodyczy, ale wszelkich prostych węglowodanów takich jak biały chleb czy ryż. Wahania poziomu glukozy we krwi powodują, że włókna kolagenowe i elastynowe tracą elastyczność i twardnieją. Skóra po oczami jest najbardziej delikatna, dlatego jako pierwsza reaguje na niekorzystne zmiany. Według Nigmy Talib, nadmiar cukru uszkadza dystrybucję tłuszczu w organizmie, przez co twarz cukrowa staje się zmizerniała. Wypryski są efektem zaburzonej równowagi bakteryjnej w jelitach.
Rada: Ekspertka poleca ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie cukru z diety. Podobno, efekty będą widoczne praktycznie natychmiastowo.
Twarz miłośniczki wina
Znaki charakterystyczne: Opadające powieki, rozszerzone pory, odwodniona skóra, zmarszczki lub zaczerwienienie między oczami, czerwone policzki i nos, głębokie bruzdy nosowo-wargowe.
Powód: Jedna, dwie lampki wina wieczorem wystarczą, żeby efekty były widoczne na twarzy, przekonuje Nigma Talib. Skóra po alkoholu jest odwodniona, dlatego lepiej widać na niej zmarszczki i zagłębienia. Dodatkowo, zawarty w alkoholu cukier uszkadza kolagen, co powoduje zmniejszenie elastyczności skóry. Skutkiem codziennego raczenia się trunkami jest też zahamowanie działania enzymu, który przeciwdziała procesom zapalnym niszczącym skórę, stąd liczne zaczerwienienia.
Rada: Nigma radzi, żeby podjąć wyzwanie i całkowicie odstawić alkohol na trzy tygodnie. To czas, który organizm potrzebuje na detoks. Po tym czasie, można sporadycznie i z umiarem sięgnąć po alkohol.
Twarz nabiałowa
Znaki charakterystyczne: Cienie i tzw. „worki” pod oczami, obrzęknięte powieki, białe plamki i grudki na brodzie.
Powód: Powodem tych zmian może być nietolerancja laktozy, która może pojawić się w każdym wieku. Ponadto, spożywane przez nas mleko może zawierać ponad 20 hormonów i środków chemicznych, pochodzących m.in. ze specyfików podawanych krowom. Spożywanie takiego mleka może zaburzać gospodarkę hormonalną.
Rada: Spróbuj wykluczyć ze swojej diety wszystkie produkty mleczne na okres trzech tygodni. Ten czas pozwoli ci zaobserwować, czy kondycja twojej cery się poprawiła.
Twarz glutenowa
Znaki charakterystyczne: Krostki na brodzie, ciemne plamy pigmentowe, opuchnięte, czerwone policzki.
Powód: Nietolerancje na gluten występują w różnych postaciach i natężeniu. Wspomniane znaki charakterystyczne, bez dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą wskazywać na wrażliwość na ten składnik. Dodatkowo, często występują tez wzdęcia i obrzęki.
Rada: Odstawienie glutenu może spowodować zmniejszenie obrzęku i znormalizowanie koloru skóry.



Nigma Talib podkreśla, że kwestia wrażliwości na poszczególne produkty spożywcze jest wysoce indywidualna. Warto uważnie obserwować swoją twarz i zwracać uwagę na to co jemy. Może okazać się, że drobna zmiana znacznie polepszy kondycję naszej cery.

Źródło: zdrowie.gazeta.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...