Sałatka z kalafiora i białej fasoli? Samo zdrowie!

Fot. Materiały Prasowe
Fot. Materiały Prasowe
Poza popularnymi regionalnymi daniami z fasoli, które możemy przygotować, jak francuskie cassoulet, brazylijska feijoada czy teksańskie chili, z fasoli możemy przygotować szereg innych potraw – nie tylko wegetariańskich. W Polsce popularna jest fasolka po bretońsku oraz barszcz ukraiński. Z fasoli przygotujemy wegetariańskie burgery, pasztet, pastę do chleba, a nawet ciasto (wystarczy, że zamiast mąki do ciasta dodasz ugotowaną – najlepiej na parze – czerwoną fasolę). Jeśli lubicie fasolę w słodkim wydaniu, można także przygotować białą fasolę w miodzie i rozmarynie – niebo w gębie. Fasola idealnie pasuje też do wielu sałatek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. My polecamy taką z kalafiorem, pomidorami i koperkiem.

Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka Białej fasoli Cannellini Gotowane Na Parze Bonduelle
250 g pomidorków koktajlowych
kilka gałązek koperku
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Czosnek i koperek drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie al. dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
3. Łączymy oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
4. W misce umieszczamy kalafiora, pomidorki, odsączoną i opłukaną fasolkę. Zalewamy dressingiem koperkowym, mieszamy.



Smacznego!

Przepisy na dania z warzywami Gotowanymi Na Parze Bonduelle znajdziesz na blogu kulinarnym marki warzywneinspiracje.pl
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...