Prosto z bliskiego wschodu: Hummus bazyliowy

Fot. Materiały Prasowe
Fot. Materiały Prasowe
Hummus przywędrował do nas prosto z Bliskiego Wschodu. Obecnie cieszy się coraz większą popularnością jako pożywne śniadanie albo smaczna, zimna przekąska. Tajemnica pysznego hummusu leży w dobrych składnikach, a szczególnie w paście tahini i ciecierzycy, w końcu to one nadają potrawie charakterystycznego smaku i konsystencji.

Składniki:
1 puszka Cieciorki Gotowane Na parze Bonduelle
2 ząbki czosnku
pół pęczka świeżych listków bazylii
sok z połowy cytryny
3 łyżki pasty tahini
sól do smaku
oliwa do skropienia hummusu




Czy wiesz, że...
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii.

Przygotowanie:
1. Cieciorkę, sok z cytryny, pastę tahini, posiekany czosnek i listki bazylii umieszczamy w pojemniku do miksowania.
2. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i miksujemy do powstania gładkiej masy. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dodajemy stopniowo więcej wody. Pod koniec hummus doprawiamy solą do smaku.
3. Hummus przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą, ozdabiamy listkami bazylii i kilkoma ziarenkami ciecierzycy.
4.Podajemy z dodatkiem surowych warzyw lub/i pieczywa.

SMACZNEGO!

Przepisy na dania z warzywami Gotowanymi Na Parze Bonduelle znajdziesz na blogu kulinarnym marki warzywneinspiracje.pl
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...