Rób to z głową! Co jeść, żeby zdrowo obniżyć poziom stresu

Fot. Pexels / [url=https://www.pexels.com/photo/walnuts-in-the-jar-5949/]kaboompics.com[/url] / [url=https://www.pexels.com/photo-license/]CC0 License[/url]
Fot. Pexels / kaboompics.com / CC0 License
Ciężki dzień w pracy? Należy ci się trochę przyjemności, więc może czekoladka? Tak, tak, od poniedziałku miałaś być na diecie, ale to naprawdę nie jest najlepszy czas na takie przedsięwzięcia. Terminy gonią, dziecko ząbkuje a mąż znowu musi wyjechać. Wszystko na twojej głowie, więc chyba możesz pozwolić sobie na ten mały czekoladowy torcik, prawda?

Związek stresu z jedzeniem
Badania pokazują, że dietę najłatwiej nam porzucić w stresujących sytuacjach. Nic dziwnego, przyjemność płynąca z jedzenia pozwala nam chociaż na chwilę zapomnieć o dręczących nas problemach. A problemy te generują stres, często chroniczny, który objawia się problemami ze snem, spadkiem odporności i energii.



Niestety, zajadanie zmartwień nigdy nie kończy się dobrze. Tyjemy, czujemy się ospali, dręczą nas wyrzuty sumienia. Często dyskomfort w żołądku, który jest związany ze stresem, zdarza nam się mylić z głodem. W ten sposób uczymy nasz organizm zależności między stanem zdenerwowania a jedzeniem.

Nie jest jednak do końca prawdą, że stresu nie da się zniwelować jedzeniem. Odpowiednia dieta w wyjątkowo trudnych momentach życia, jest w stanie znacznie poprawić nasze funkcjonowanie. Pełnowartościowe i regularne posiłki zapobiegną napadom wilczego głodu i pozwolą naszemu organizmowi na uzupełnienie brakujących składników.
Co jeść w okresach wzmożonego stresu?

Witaminy z grupy B
Stabilizują funkcję układu nerwowego i pracę mózgu- łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Znajdziecie je w rybach, zielonych warzywach, mięsie i ziemniakach.

Węglowodany złożone
Pomagają zniwelować nagłe wahania glukozy we krwi, które mogą nasilać rozdrażnienie i niepokój oraz być przez nas odbierane jako nagłe napady głodu. Znajdziemy je w ziemniakach, fasoli, pełnoziarnistym pieczywie.

Wapń, cynk, potas
Niedobory tych minerałów mogą powodować rozdrażnienie, pobudzenie nerwowe, zmęczenie, zaburzenia apetytu, brak energii a nawet depresję. Warto pamiętać, że alkohol i kofeina utrudniają wchłanianie np. wapnia. Co w takim razie powinniśmy jeść? Potas znajdziemy w pomidorach, bananach i ziemniakach, cynk w owocach morza, orzechach i wołowinie a wapń w serach, sardynkach i orzechach laskowych.
Magnez
Jeśli brakuje magnezu to co trzeba jeść? Czekoladę! No tak, tak brzmi najczęstsza wymówka do zajadania się słodyczami. Jeśli już chcemy suplementować magnez czekoladą to powinniśmy wybrać gorzką i z jak największą ilością kakao. Jemy jej tylko mały kawałek! Na co dzień lepiej jednak wybrać pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, banany, kaszę gryczana czy szpinak.

Serotonina
Tak, tak, to nie składnik odżywczy a hormon szczęścia, którego wyjątkowo brakuje nam w stresujących okresach. Jak pomóc organizmowi go wytwarzać? Dodajmy do diety więcej ryb, bananów, słonecznika, pestek dyni, jaj i awokado.

Spożywanie tych składników wspomoże pracę waszego organizmu. Oprócz tego należy też zadbać o odpowiednią ilość snu i aktywność fizyczną. Przede wszystkim jednak pamiętajcie o starej prawdzie- problemem nie jest sam problem, ale wasze do niego podejście. Stres nierozerwalnie wiąże się z tym, jak postrzegamy otaczającą nas rzeczywistość.

Źródło: stylzycia.newsweek.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...