Tanie, polskie, swojskie, zdrowe... Jabłka! Uwaga, w nadmiarze mogą zaszkodzić!

Fot. Pexels / [url=https://www.pexels.com/u/valeriya/]Valeria Boltneva[/url] / [url=https://www.pexels.com/photo-license/]CC0 License[/url]
Fot. Pexels / Valeria Boltneva / CC0 License
Tanie, polskie, swojskie, zdrowe, słodkie i smaczne. O czym mowa? Oczywiście o jabłkach! Ten owoc znajdziemy chyba w każdym polskim domu. Warto poznać się z nim bliżej.

Właściwości
Dobre jabłka możemy dostać w sklepach przez cały rok, to niewątpliwa zaleta tych owoców. Kolejna dobra wiadomość to fakt, że nie mają zbyt wielu kalorii. Jedno jabłko to mniej więcej 70 kcal. Pozwala za to pokryć 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C i 12 proc. zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Dodatkowo, znajdziemy w nich potas oraz witaminy z grupy A i B.



Błonnik zawarty w jabłkach to w większości błonnik rozpuszczalny. Dzięki temu może sprzyjać on obniżaniu się poziomu cholesterolu oraz pozytywnie wpływać na perystaltykę jelit. Pozwala to pozbyć się problemów z wypróżnianiem.

Jakie jabłka wybierać?
Nie ma jednej, „słusznej” odmiany jabłek. Wszystkie zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, choć mogą się one różnić proporcjami. Do wyboru mamy miękkie, twarde, słodkie, kwaśne, zielone, czerwone… Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Wybierając jabłka starajmy się znaleźć takie bez obić i wgnieceń. Te, które są uszkodzone mogą być źródłem toksycznych substancji- patulin. Pamiętajmy też, żeby dokładnie umyć je przed spożyciem. Najwięcej dobrego wyciągniemy z nich, spożywając je na surowo i ze skórką!

Czy jabłka mogą szkodzić?
Jedynie spożywane w nadmiarze! Mogą stać się wtedy przyczyną bólu brzucha i wzdęć. Jest to efekt procesów fermentacyjnych zachodzących w organizmie. Jednak, bez obaw, ograniczenie ich spożywania do 1-3 dziennie pozwoli wrócić do dobrego samopoczucia.

Smacznego!

Źródło: kobieta.onet.pl

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...