Sycące, pożywne i zdrowe! Co podawać dziecku do jedzenia w czasie zimy

Prawo autorskie: mirage3 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Prawo autorskie: mirage3 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Tuż po porodzie i w pierwszych miesiącach życia organizm małego dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Maluch intensywnie się rozwija i z każdym dniem jest coraz bardziej aktywny. By zaspokoić jego potrzeby żywieniowe, należy podawać mu produkty najwyższej jakości, zapewniające odpowiednią ilość energii i składników odżywczych.
Milena Nosek
dietetyk, ekspert BoboVita

Pierwsze pokarmy inne niż mleko mamy powinny pojawić się w diecie dziecka nie wcześniej niż po 17. tygodniu jego życia i nie później niż w 26. tygodniu, przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią. Dzięki podawaniu dziecku pokarmów uzupełniających w niewielkich ilościach, niemowlę może poznawać i zaakceptować nowe smaki. Pierwszymi pokarmami innymi niż mleko mamy powinny być warzywa, następnie podajemy dziecku owoce oraz kaszki.

Szczególnie w okresie zimowym ważne jest, by posiłki były pożywne, sycące i rozgrzewające. W przypadku starszych niemowląt energia dostarczana w mleku mamy – przestaje być w pełni wystarczająca. Dlatego eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania jego diety w inne źródła energii. Cennym źródłem energii i istotną częścią urozmaiconego jadłospisu są produkty zbożowe, które można zacząć podawać dziecku już po 4. miesiącu życia.
Konsystencja kaszek ułatwia dziecku przechodzenie z diety opartej wyłącznie na pokarmie mamy lub mleku modyfikowanym na produkty o stałej konsystencji i pomaga niemowlęciu rozwijać umiejętności żucia i połykania. Są również źródłem ważnych dla rozwoju dziecka witamin, między innymi C, D czy witamin z grupy B, a także składników mineralnych – wapnia oraz jodu. Istotne jest także żelazo, potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu, w tym do produkcji czerwonych krwinek, rozwoju poznawczego i prawidłowego działania układu odpornościowego.



Wybierając kaszkę dla swojego dziecka warto sprawdzić czy wyprodukowano ją z mąki z pełnego przemiału i czy nie zawiera cukru. Pamiętajmy też, że maluchy powinny posmakować różnorodnych zbór: pszenicy, kukurydzy, owsa, gryki, żyta czy jęczmienia. Kompozycja witamin i składników mineralnych powinna być bezwzględnie dostosowana do wieku i potrzeb dziecka.

Źródło: BoboVita
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...