Grupa naTemat

Sezonowa zmiana owoców i warzyw. Sprawdź co powinieneś mieć w lodówce, żeby przetrwać chłodne dni

Zamień warzywa chłodzące, na te rozgrzewające. Najlepiej korzeniowe.
Zamień warzywa chłodzące, na te rozgrzewające. Najlepiej korzeniowe. Fot. Erik Forsberg / http://bit.ly/1LSxCJc / CC - BY / http://bit.ly/1mhaR6e
Jesienią nie tylko wymieniamy garderobę, ale i modyfikujemy dietę. W odstawkę idą chłodzące arbuzy, ogórki czy cytrusy, a częściej sięgamy po tak zwane warzywa zimowe. Te polskie są wyjątkowo pyszne i wartościowe. Które z nich najbardziej i dlaczego - pytam dietetyk Magdalenę Czyryndę -Koledę z Dietosfery.

Dynia

Na bazarkach dostępnych jest coraz więcej odmian. Oprócz najpopularniejszej okrągłej pomarańczowej dyni, którą znamy od lat (i która jest moim zdaniem najsmaczniejsza), można też kupić małą i o bardziej twardym miąższu Hokkaido, pasiastą podobną do cukinii - dynię makaronową, twardą i mięsistą żółtą dynię piżmową czy zieloną i pękatą, a w środku pomarańczowo-czerwoną Muscat de Provence. Dynia to bogactwo witaminy A i C. Ponadto jest źródłem witaminy T, zwanej inaczej karnityną, uczestniczącej w procesach krzepnięcia krwi oraz powstawania trombocytów (płytek krwi). Ma działanie rozgrzewające, a zawarty w niej beta karoten, dodatkowo wspomaga nasz układ odpornościowy. Można jej użyć zarówno do zup - kremów, albo podawać jako warzywo do dań głównych. Świetnie pasuje do risotto i makaronów w stylu śródziemnomorskim a także do dań orientalnych z cynamonem i kuminem.

Jabłka

Polska jabłkami stoi. Odmian są dziesiątki. Każdy lubi inne, więc znajdzie się jabłko i dla amatora kwaśnych i wytrawnych smaków i dla fanów słodkich niemal jak gruszka owoców. Jesienne lub zimowe jabłko to alternatywa dla letnich truskawek. Owoc ten to bogactwo antyoksydantów, w szczególności kwercetyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Solidne, dwie sztuki jabłka zjedzone w ciągu dnia to sposób na pokrycie 1/3 zapotrzebowania na witaminę C, której również w jabłkach nie brakuje. Ponadto w owocach tych znajdziemy błonnik, występujący pod postacią pektyn, które wspierając florę bakteryjną naszych jelit, regulują wypróżnienia. Oprócz szarlotki na ciepło, można z jabłek robić placki, chipsy i musy, albo kroić je do sałatek owocowo-warzywnych i skrapiać cytryną (wyostrza słodki smak jabłka i zapobiega ciemnieniu miąższu). W Stanach mówi się, że jedno jabłko dziennie chroni przed chorobami i wizytami u lekarza. Coś w tym jest!

Kapusta

Białą warto jeść w postaci kiszonki - to bogactwo witaminy C i kwasu mlekowego. Kiszona kapusta to również naturalny probiotyk, który wspomaga pracę naszego przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. Równie dobra w okresie przeziębień i wirusów jest kapusta czerwona. Podobnie jak fioletowe owoce (jagody, borówki, acai) zawiera antyocyjany, czyli antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Warto ją wprowadzić do diety. Czerwona kapusta chroni przed chorobami i bakteriami oraz przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie. Genialna na surówki i jako jarzynka na ciepło.

Burak

Źródło żelaza i genialne w smaku warzywo. Ponadto źródło betaniny – przeciwutleniacza nadającego mu charakterystycznej barwy, ale przede wszystkim niezbędnego w procesach walki z wolnymi rodnikami, zwłaszcza u chorych z nowotworami przewodu pokarmowego czy pęcherza moczowego.Na surowo jest najlepszy w sokach i doskonały w poprawie przemiany materii (jego ziemisty smak możesz zneutralizować dodając do buraka marchewkę i pomarańczę). A najsmaczniejszy jest burak pieczony. Można z niego robić dziesiątki potraw. Pasuje jako dodatek do mięs, kasz i serów pleśniowych.

Marchew

Witamina A i C. Sok z marchewki wypijany codziennie, dzięki zawartości beta-karotenu poprawia koloryt skóry. Pomaga także na przemianę materii. Marchewkę można przyrządzać codziennie na inny sposób i jest to warzywo, które się nie nudzi. Z marchewki można zrobić kotlety, zetrzeć ją na tarce na surówkę, dodać do sałatek oraz do potraw kuchni z całego świata.

Seler

Niedoceniane warzywo, które zawiera kompleks witamin B, witaminę PP i kwas foliowy. Jest niskokaloryczny, więc idealny dla osób, które dbają o linię. Można go dodawać do świeżych soków (pyszny z marchewką i jabłkiem), robić z niego surówkę czy dodawać do sałat na ciepło oraz gotować zupy-krem.

Pomidor

Nie zapominaj, że trwa sezon na pomidory. Zarówno na surowo, jak i przetworzone są źródłem witamin i likopenu, który działa antynowotworowo. Sok pomidorowy i koncentrat z pomidorów są genialnym źródłem potasu, warto je więc podawać w przypadku spadku elektrolitów w organizmie. Pomidor pasuje niemal do wszystkiego i można go dodawać do każdego posiłku.

Cukinia

Zawiera witaminy A, B i C oraz żelazo, fosfor, magnez sód oraz potas. Ma działanie odkwaszające organizm. Można ją jeść na surowo i na ciepło. Jest pyszna i współgra z większością ziół. Pasuje do makaronów, ryżu, a także dań kuchni orientalnej. Jest łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż dynia, gdyż wymaga krótszej obróbki termicznej.

Konsultacja: Magdalena Czyrynda - Koleda z Dietosfery

POLUB NAS NA FACEBOOKU

ZOBACZ TAKŻE:
WIĘCEJ NA TEMAT:
ZdrowieJedzenie
Skomentuj