Na pikniku i w podróży

Fot. Materiały prasowe
Czym zapełnić brzuszki najmłodszych zdobywców kulinarnych sprawności? Jak najwięcej czasu na wakacjach chcemy poświęcić naszym dzieciom, dlatego razem z Czanieckimi Makaronami podpowiadamy, jak nie tracić go w kuchni.

Obmyślanie wakacyjnego jadłospisu nie jest najprzyjemniejszą rzeczą przed podróżą. Szczególnie, jeśli zamiast opcji all inclusive wybieramy nocleg pod namiotem, wycieczkę kamperem lub po prostu weekend za miastem. Warto pamiętać, że bazą do większości potraw może być makaron. Szybki i prosty w przygotowaniu, zmieści się w każdym plecaku, nie zepsuje pod wpływem temperatury, dostarczy potrzebnych węglowodanów i zachęci do kulinarnej zabawy. Będzie bezpiecznym rozwiązaniem, gdy wybieramy się gdzieś po raz pierwszy. Przydrożne i lokalne knajpki nie zawsze oferują menu przyjazne dzieciom.



Mały organizm, duże potrzeby
Kręcą bączki w jagodach, zaplatają warkocze i świ(d)rują w pomidorowej. Kiedy kiełbaski z ogniska się znudzą, biwakową kuchnię można uzupełnić pełnowartościowymi daniami z Czanieckim Makaronem. Na słodko z owocami lub białym serem i na słono z mięsem, warzywami i ulubionym przez dzieci sosem pomidorowym to tylko początek kulinarnej listy przebojów.

Kulinarna lista przebojów
Na śniadanie, zamiast zwykłych bułek, zupa mleczna z makaronem literki lub polane jogurtem muszelki. Na obiad tunezyjskie klimaty, czyli makaron z tuńczykiem, kukurydzą, cebulką i ogórkiem. Dla małych niejadków spaghetti lub niteczki z mięsem i sosem pomidorowym. Na deser kokardki lub gwiazdki w owocach, a na kolację bączkowa zapiekanka z gruszkami. Jeśli wybieramy się na krótki wyjazd dobrym rozwiązaniem będzie ugotowany wcześniej makaron, zapakowany do pojemnika i podany np. z dżemem - szybko, smacznie i treściwie. Dodatkową zachętą dla niejadków będzie nietypowy sposób podania takich dań i kolorowe, jednorazowe gadżety kuchenne - tacki, kubeczki, sztućce.
Rodzice w formie
Aktywni rodzice również znajdą coś dla siebie, nie tracąc czasu na myślenie o dwóch jadłospisach - dla siebie i dzieci. Wśród ponad 40 rodzajów Czanieckich Makaronów szczególne miejsce zajmują pełnoziarniste rurki, świderki i tasiemki. Duża zawartość błonnika przedłuży uczucie sytości, dzięki czemu głód nieczęsto będzie dawał o sobie znać.
On-line, bo korzystnie
Wiadomo, że przed podróżą mamy do załatwienie wiele rzeczy. Zamiast biegać po sklepie, część produktów można zamówić przez Internet. Czanieckie Makarony od lipca dostępne są on-line pod adresem: www.sklep.makaron.pl. Korzystne ceny, gwarancja jakości produktów i szybka realizacja zamówień przekona wszystkich, którym bliska jest idea smart shopping, czyli rozsądnych, przemyślanych zakupów.

Zagraj w zielone
Wyjazdowe menu w towarzystwie małych podróżników można wzbogacić o jeden z przepisów na błyskawiczny Czaniecki biwak. Kokardy zagrają grają w zielone, a groszek przypomni bajkę o księciu, który znalazł swoją królewnę.

Czaniecki Makaron z linii 5-jajcznej popularnej typu Kokardka
1 opakowanie zielonego groszku w puszce
1 opakowanie szynki konserwowej
Żółty ser
oliwa z oliwek

Czaniecki Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy groszek, pokrojoną w plasterki szynkę, całość skraplamy oliwą z oliwek i mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Trwa ładowanie komentarzy...