Coś na ząb dla wilkołaków - czyli smaczne pomysły na Halloween

Strasznie smaczne.
Strasznie smaczne. Fot. haveseen / 123RF Zdjęcie Seryjne
Święto duchów i straszydeł to nie tylko okazja do przebieranek i zabawy. To również dobra okazja do zjedzenia czegoś... strasznego. Zobaczcie koniecznie jak łatwo oddać klimat Halloween na talerzu.

Pomarańczowa królowa stołu

Pomysł genialny w swej prostocie! Najprostsze ciasto świata - babka. Jak wykonać tak efektowną dynię?
Dwie babki należy upiec w klasycznych formach z kominem (dziurką po środku) - jeżeli ciasto urośnie zbyt wybrzuszone, wystarczy ściąć je na płasko nożem. Należy przygotować lukier z cukru pudru.



Dwie babki można zlepić ze sobą za pomocą odrobiny lukru, resztę będzie potrzebna do dekoracji. Lukier zabarwiony na pomarańczowo posłuży jako dekoracji niezwykłej dyni, odrobina w kolorze zielonym doda charakteru ogonkowi z wafelka do lodów. Do zabarwienia używa się barwników spożywczych.

Jeżeli wizja smarowania lukrem wafelka jest zbyt czasochłonna, równie efektowny ogonek można wykonać np. z zielonego kubeczka do napojów czy małej zielonej butelki po oranżadzie. Potrzeba matką wynalazków.

Owocowy dom strachów

Czyli zestaw idealny dla najmłodszych. Coś zdrowego i coś słodkiego.
Do wykonania potrzebne będą: banany, mandarynki, seler naciowy lub zielone żelki, czekoladowe groszki/łezki do dekoracji ciast.

Parówkowe mumie

Nie samymi słodkościami potwory żyją.
Proste i szybkie. Aby ułatwić sobie życie można użyć do obandażowania parówkowych mumii, mrożonego ciasta francuskiego. Kiełbaski nacinamy tak, jak na zdjęciu. Owijamy paseczkami ciasta i zapiekamy w piekarniku do uzyskania złocistego koloru. Bardzo efektowne mumie z pewnością rozbawią gości, a dzieci skłonią do przerwy na kolację.

Odlotowe koreczki dla wiedźm

Nie wymagają dużo przygotowań, sprawdzą się jako przekąski w każdej grupie wiekowej.
Do przygotowania koreczków potrzebne będą: dwa gatunki sera, słone paluszki i szczypiorek. Z sera należy wyciąć pióropusze mioteł, czyli pociąć go na grubsze plastry i ponacinać końcówki. Następnie przygotowany ser składamy razem, po środku umieszczając paluszek i zawiązujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Makabryczne hot dogi

Do ich przygotowania potrzebny będzie nóż i mocne nerwy.
Wystarczy ponacinać parówki w miejscu zgięcia palców, wyciąć fragment - tworząc paznokieć i jak to w przypadku hot dogów bywa, podać w bułce z ketchupem. Przekąska tylko dla odważnych.
Trwa ładowanie komentarzy...